Psikolog Randevusu Nasıl Alınır?

Psikolog Randevusu Nasıl Alınır?

İlk Psikolog Randevusu Nasıl Alınır?

Günümüzde pek çok birey yaşamış olduğu çeşitli sorun ve travmatik dönemlerin ardından psikolojik destek alma ihtiyacı duymaktadır. Her ne kadar ilk psikolog randevusu düşüncesi zor geldiği gibi bireylerde çekingenlik ya da gerginliğe neden olsa da, bazen yaşanan birçok durum ya da dönemin neticesinde bir uzmandan yardım almak yararlı olmaktadır.

 

Psikolog Seçiminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bireylerin ilk kez alacak oldukları psikolojik danışma ve yardım için en doğru uzmanı seçebilmek adına titizlik göstermeleri gerekmektedir. Psikolog seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcutken, bunların başında psikoloğun uzmanlığı, eğitimleri ve yeterliliği gelmektedir.

İlk Randevuyu Almadan Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bir psikologdan ilk defa randevu alacak olan bireylerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Psikolog randevusu almadan önce dikkat edilmesi gereken ilk konu, tercih edilecek olan psikoloğun en doğrusu olup olmadığıdır. Öncelikle iyi bir araştırma yapılması ve kişinin destek alacağı alanda uzman olan bir hekim olup olmadığının öğrenilmiş olması gerekmektedir.

MERAK EDİLENLER

SİZİ İLK PSİKOLOG RANDEVUNUZDA NELER BEKLİYOR?

İlk kez psikolojik destek alacak kişilerin akıllarında, ”Acaba bana yardımcı olabilecek mi?” , ”Koltukta karşılıklı oturmamız bana ne hissettirecek?” ya da “psikolog randevu ile mi çalışır?” gibi sorular olabilmektedir. Daha önce psikolojik destek almayan kişiler için ilk seans merak konusudur. Bu yazımda, psikolog randevusu almadan önce size yardımcı olabilecek bilgileri bulabilirsiniz.

Hayatta deneyimlediğimiz her yeni durumda olduğu gibi, psikoterapiden önce de endişelenmek, sürecin nasıl geçeceğini merak etmek oldukça normal ve beklenen bir durumdur. Yaşanılan sorunun psikolojik yardım almayı gerektiren bir durum olup olmadığına karar verememek de oldukça yaygındır ve psikolojik yardım almayı maalesef geciktirebilmektedir.

İlk seansın gündeminde neler olacağı hakkında fikir sahibi olmak, çoğu danışan adayı için rahatlatıcıdır. İlk seansta ele alınacak olan konulardan bazıları aşağıdaki gibidir:

 

TERAPİ EKOLÜ HAKKINDA BİLGİ VERİLMESİ

Psikologlar farklı psikoterapi yöntemleri ile danışanlarına yardımcı olurlar. Terapiye başlamadan önce psikoterapi yöntemleri hakkında bilgi edinmek, danışanı terapi sürecine hazırlar. Sürecin nasıl ilerleyeceğini ve karşılıklı sorumlulukların neler olduğunu bilmek, psikoterapi seanslarını bir gizem olmaktan çıkarır. Örneğin ben, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)  terapilerinden olan ”Kabul ve Kararlılık Terapisi(ACT)” ile gerçekleştirmekteyim.”

 

TERAPİ HEDEFLERİNİN BELİRLENMESİ

Psikoterapinin amacı, danışanın kendini güçlü ve zayıf yönleriyle kabul etmesi, olmak istediği kişiyle ve değerleriyle uyumlu davranışlarda bulunması ve zorlu duygu ve durumlarla daha kolay başa çıkabilmesidir.

Her danışan farklı hedeflerle terapiye başlar. Başlangıçta hedeflerin belirli olması, hem danışan hem de terapist içn br yol haritası çizer. Yarın uyandığınızda hayatınızda nelerin değiştiğini görseniz terapinin işe yaradığını düşünürsünüz? Terapinin faydalı olduğunu düşünmenizi sağlayan değişiklikler neler olurdu? İşte bu soruların cevapları sizin terapi hedeflerinizdir. Hedef listesi ilk görüşmede oluşmaya başlar ve süreç ilerledikçe değişebilir ya da yeni hedefler listeye eklenebilir.

TERAPİ SÜRECİ İLE İLGİLİ SORULAR

Seansların ne sıklıkla olacağı, ne kadar süre terapiye devam edilmesi gerektiği gibi merak ettiğiniz tüm soruları terapistinize sorabilirsiniz. Karşınızda sizi yargılamadan ve belirli bir kalıba sokmaya çalışmadan sizi dinleyen biri olduğunu unutmayın. Psikoloğunuza karşı açık olmanız, hem kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar hem de sağlıklı bir ilişkinin temellerinin atılmasına yardımcı olur. Yakınlık kurabilmek için kendini dürüstçe ifade etme riskini almak gerekir.

TANIŞMA

İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist, danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.

Kendisiyle ilgili özel bilgileri yabancı birine anlatma fikri, ilk başta çoğu kişiye tuhaf gelebilir. Şüphelerinizin olması oldukça normaldir ve terapiye başlayan herkes çoğunlukla bu şüpheleri taşır. Terapistiniz sizi tanımaya çalışırken, siz de onun sizde uyandırdığı duyguları fark etmeye çalışabilirsiniz. Bu duyguları terapistiniz ile paylaşmak, terapi sürecine katkı sağlayacaktır. Çünkü terapi günlük yaşamın küçük bir örneğidir.

GİZLİLİK

Terapide konuşulanların gizliliği, endişe sebebi olabilmektedir. Psikoloğunuz ile aranızdaki ilişki tamamen profesyonel bir ilişkidir ve siz istemediğiniz sürece konuşulanlar bir başkasıyla asla paylaşılmaz. Fakat gizliliğin bozulmasını gerektiren bazı durumlar vardır. Danışanın kendisine ya da bir başkasına zarar verme ihtimalinin olması ya da intihar riski durumunda, psikolog gizlilik anlaşmasını bozma hakkına sahiptir. Amerikan psikoloji derneği (APA) etik kodları bu konuda detaylı bilgi vermektedir.

ÜCRETSİZ TELEFON GÖRÜŞMESİ

Ön görüşme yaptığınız psikolog, randevu ile ilgili detaylar konusunda size yardımcı olacaktır. İlk randevuyu planlamadan önce benimle görüşmeyi talep edebilirsiniz. Bu görüşme merak ettiğiniz soruları sormanız içindir.

Telefon görüşmesinde bana sorabileceğiniz bazı sorular:

  • Akademik geçmişiniz nedir? Psikoterapist olmak için hangi aşamalardan geçtiniz?
  • Çalıştığınız spesifik konular var mı?
  • Daha önce benim sorunuma benzer sorunları olan kişilerle çalıştınız mı?
  • Hangi psikoterapi yöntemleri ile çalışıyorsunuz? Bu terapi yöntemleri ile ilgili eğitim aldınız mı?
  • Seans ücretiniz ne kadar? Ödemeleri nasıl yapabilirim?
  • Psikolog randevu sistemi hakkında bilgi alabilir miyim?

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
2 Yorumlar
  1. psikolog randevusu hakkında güzel bir içerik olmuş. Teşekkürler.

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir