Nasıl Bir Aşıksınız?

Nasıl Bir Aşıksınız?

Nasıl bir aşıksınız? Bir ilişki içerisindeyken eşinize veya sevgilinize nasıl davranıyorsunuz? Partnerinize olan tutumunuz nasıl?  Kişiler romantik bir ilişki içerisindeyken davranışlarının nasıl olduğunun veya nasıl bir ilişki yapılarının olduğunun genellikle farkında değillerdir.

Aşk, karşı konulamaz, unutulmaz bir histir. Hiç aşık olmadım diyen pek kimse yokken, özellikle gençlik yıllarında yaşanan aşklar bir başkadır. Herkes aşkı farklı şekilde deneyimlese ve anlatsa da, aşk ile ilgili pek çok bilimsel gerçek de bulunur. Bu gerçekler, aşkın insanlar üzerindeki etkilerini araştırma verileriyle ele alır ve bazen bizi şaşırtır, bazen de fark ettiğiniz değişiminizi doğrular. Aşkı tanıdığınızı mı düşünüyorsunuz?

Nasıl bir aşık olduğunuza gelin bir göz atalım.

Hayatınıza aldığınız kişi haftalar içinde hayatınızın merkezi haline geliyorsa, bir yandan da aklınızda sürekli o kişinin sizi terk edeceği düşüncesi varsa, sürekli diken üstünde hissediyorsanız ve bu hissin temeli partnerinizin sizden soğumasına yönelik bir tedirginlikten kaynaklanıyorsa o zaman korkulu ve saplantılı bir aşık olabilirsiniz.

İlişkilerinizde odağınız birinden diğerine yöneliyorsa, ilişkiden sıkıldığınızda yeni bir arayış içerisine giriyorsanız, kısa süren ve sayısı çok fazla olan ilişkileriniz git gide artan bir duruma ve bu durum da bir döngü haline geliyorsa o zaman avcı bir aşıksınız. (Burada kaçıngan bağlanma stilinden bahsedebiliriz. Bu bağlanma stilinin temelinde yine kaybetme korkusu ve partnerinin kendisini önünde sonunda terk edeceği endişesi yatmaktadır.)

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz Bağlanma Teorisi.

Sürekli kendinizden ödün verdiğiniz, çaba gösterdiğiniz ve karşınızdakini memnun etme isteği hayatınızın merkezi haline gelmişse o zaman ödün verici bir aşıksınız. Yaptırımı ne olursa olsun bu sizi memnun etmese bile sırf karşınızdaki kişiyi tatmin etmek adına yapabileceğiniz her şeyi yapıyorsunuzdur. Bu da bir süre sonra sizi ve ilişkinizi yıpratan en önemli unsur haline gelecektir.

İlişkiye başlamadan önce her şeyi tartıp biçiyorsanız, karşınızdaki kişinin özellikleri ve karakter yapısını gözlemleyip bu karakterle birlikte olduktan sonra neler olabileceği hakkında ihtimaller kafanızda hemen beliriyorsa mantıklı bir aşık olabilirsiniz. Mantık hayatımızda olmadan yanlış karar verme ihtimalimiz oldukça yüksektir. Ancak bu durum hayatımızda aşırıya kaçıyorsa duygulardan uzak ve ihtimaller ve somut verilerle ilişkimizi yürütmeye çalışırız. Bu da bir süre sonra ilişki doyumunu azaltabilir.

Bu durumdan farklı olarak, mantık hayatınızda çok az bir seviyede varsa ve duygularınızın yoğunluğu ile hareket ediyorsanız duygusal bir aşık olabilirsiniz. Mutluluğunuz, üzüntünüz, şaşkınlığınız ve bu gibi duyguları yaşadığınızda bu duygular sizi yönlendiriyorsa ve duygularınızla başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız o zaman düşüncelerinize ve bu düşüncelerin kaynağına inebilirsiniz. Bu durum ilişkinizi de gözden geçirmenizi sağlayacaktır.

Eşinizle veya sevgilinizle yakın arkadaş ilişkiniz varsa aynı zamanda ilişkinizde tutku ve bağlılık da varsa o zaman dengeli bir aşıksınız. Zaman zaman çatışmalar olsa da bu çatışmalarda saygı ve sevgi önemini yitirmiyorsa aynı zamanda fikirler karşılıklı dinlenip bir çözüme ulaşmasa bile fikirlere karşılıklı saygı duyuluyorsa ilişkinizin sağlıklı bir ilişki olması muhtemeldir.

Kendinizde veya çevrenizde psikolojik belirtileri görmeniz halinde doğrudan bir psikoloğa başvurmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Bünyesinde barındırdığı Uzman Psikologlar ile her türlü psikolojik rahatsızlığınızda sizlere en iyi hizmeti sunan İstanbul Bakırköy Psikoloji Kliniğine bu rahatsızlıklar ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sorabilir ve terapi için randevu alabilirsiniz.

 

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]